gruodžio 14, 2016

Rudens ataskaitoje kancleris paskelbė, jog nuo 2017 metų balandžio daug rangovų bei kitas paslaugas teikiančių bendrovių nebegalės gauti išmokos pinigais remiantis PVM vienodo tarifo schema.


Vienodas tarifas (Flat rate)

Daugelis mažų įmonių naudoja vienodo tarifo schema (VTS, angl. FRS) tam, kad supaprastintų savo PVM ataskaitą. Daug tokių įmonių gauna pinigų naudodami šią schemą, tačiau šis pranašumas bus ženkliai sumažintas nuo 2017 metų balandžio 1 dienos. VTS veiks ir toliau, tačiau daugumai įmonių schema nebeteiks ekonominės naudos.

Grynųjų pinigų privalumas

Naudojant VTS įmonei negalioja PVM kai yra atsiskaitoma už mokėtiną PVM, išskyrus tuomet, kai perkama kapitalo prekės, kurių kaina yra 2000 svarų ir daugiau. Prekybininkas paprasčiausiai padaugina savo apyvartą (įskaitant įprastą PVM) iš VTS procento, nustatyto konkrečiam prekybos sektoriui. Šis VTS procentas turi atsižvelgti į tai, kiek PVM bus išleista verslo išlaidoms. Įprasti procentai, kurie taikomi paslaugas teikiančioms įmonėms yra:

  • Buhalterija ir teisinės paslaugos 14.5%
  • Žurnalistika ar pramogos 12.5%
  • Kompiuterių ar IT konsultacijos 14.5%
  • Kitur nenurodytos verslo paslaugos 12%
  • Nekilnojamo turto agentai ir nuosavybės valdymas 12%
  • Valdymo konsultacijos 14%

Jeigu įmonė verslo išlaidų turi nedaug ir veikia sektoriuje, kurio VTS procentas yra pakankamai mažas, tokiu atveju ji sumokės mažiau PVM negu tada, jeigu nesiremtu schema. Daug įmonių savanoriškai registruojasi PVM dar prieš apyvartai pasiekiant tokį dydi, kuomet registracija PVM yra būtina. Tokiu atveju, įmonė gali naudotis VTS ir banko suteikiamais grynais pinigais. 

Piktnaudžiavimas VTS

Vyriausybė mano, jog mažos įmonės piktnaudžiauja VTS, todėl buvo nuspręsta keisti sąlygas paverčiant schemą mažiau patrauklia, bei mažinti grynųjų pinigų privalumą, kuriuo naudojasi paslaugas teikiančios įmonės.

Nuo 2017 metų balandžio 1 dienos bus taikomas 16.5% dydžio VTS, jeigu įmonė yra "žemų kaštų prekiautojas". Ko gero tai turėtų neigiamai paveikti visas aukščiau išvardintas paslaugas teikiančias įmones, bei turėti įtakos kitoms panašia veikla užsiimančiomis įmonėmis. 16.5% apyvartos yra lygi 19.8% grynų pajamų. Tokiu atveju beveik nelieka kredito, kuris būtų taikomas verslo išlaidų PVM.

Žemų kaštų prekiautojas

Tai įmonės, kurių išlaidos prekėms (ne paslaugoms) yra mažiau negu 2% apyvartos. o jeigu daugiau negu 2% apyvartos, tuomet jeigu prekėms išleidžiama mažiau negu 1000 svarų per metus. Išlaidos kapitalo prekėms, transporto išlaidos, maistas ar gėrimai įmonės vartojimui yra neskaičiuojami.
Prekių pabrėžimas yra diskriminacija tokių įmonių, kurios moka PVM už nuomą, programinės įrangos licencijavimą, IT pagalbą, skaitmeninius žurnalus, subrangovus, telekomunikacijas ir t.t. PVM prasme, paslaugos yra viskas, kas yra nematerialu, arba kuomet kaina yra susijusi su materialu dalyku ir laikinu to dalyko naudojimu, kaip pvz. nuomojimas.

Reikia imtis veiksmų


Įmonės, kurių PVM riba yra mažiau negu 83 tūkstančiai svarų ko gero turėtų išsiregistruoti iš PVM mokėtojų sąrašo nuo 2017 metų balandžio 1 dienos. Įmonės, kurių riba yra didesnė turėtų atsisakyti VTS tą pačią dieną.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...