lapkričio 09, 2011

Ar galima susigrąžinti visus UK sumokėtus mokesčius?

Yra nemažai žmonių, kurie klausia ir mano, kad išvažiuodami iš UK visam laikui gali susigrąžinti VISUS sumokėtus mokesčius, kuriuos per daugelį metų mokėjo UK iždui. Tai yra ne visiškai tiesa. Žmonės iš UK mokesčių sistemos nežinojimo patys sukūrė tokį mitą, todėl dabar galvoja apie ne visai įmanomus dalykus. Pagalvokime logiškai, kas būtų, jei anglas, dirbęs visą gyvenimą galėtų susigrąžinti visus mokesčius ir vykti gyventi į pamėgtąją Ispaniją? Tai būtų šimtatūkstantinės sumos! Valstybė iš karto bankrutuotų, nes ji laikosi iš privačių asmenų ir verslo subjekto sumokėtų mokesčių.

Pasiaiškinkime, kokia yra mokesčių grąžinimo tvarka iš tikrųjų.

Visų sumokėtų mokesčių legaliai keletą metų dirbusieji Jungtinėje Karalystėje susigrąžinti NEGALI. Jie susigrąžina tik PERMOKĖTUS mokesčius - mokesčius, kuriuos pervedė darbdavys arba savadarbis (self-employed) UK mokesčių inspekcijai netiksliai apskaičiavęs arba pagal mokestinę tvarką per didelę sumą. Yra daug priežasčių, kodėl sumokama per daug mokesčių, į kurias nesigilinsime.

Tiesa, yra ir išimčių, dėl kurių greičiausiai ir kilo šis mitas, kad išvykstant iš UK galima visus mokesčius susigrąžinti. Jei darbuotojas yra sezoninis (atvyksta dirbti tik vasarai) arba neuždirba minimalaus neapmokęstinamo minimumo (personal allowance), o darbdavys sumoka mokesčius, jis gali susigrąžinti juos visus.

Šioje lentelėje pateikiami minimalūs neapmokestinami minimumai pagal metus. Jei nurodytos sumos darbuotojas neuždirbo per metus, bet vis tiek mokesčiai buvo sumokėti, grąžinimo atveju bus grąžinami visi sumokėti mokesčiai, nes jie visi kartu yra ir permokėti (nuo šių sumų ir mažesnių mokesčių mokėti nereikia!):
2007 2008 2009 2010 2011 2012
£5035 £5225 £6035 £6475 £6475 £7475

Tai reiškia, kad jei darbuotojas per metus uždirbo 5000 svarų, o jo darbdavys vis tiek sumokėjo 100 svarų mokesčiams, tą £100 jis gali susigrąžinti, nes ši suma yra permokėta. Tokiu būdu susigrąžinami visi mokesčiai.

Nuolatos UK dirbantys asmenys paprastai uždirba daugiau per metus, todėl jiems reikia skaičiuoti permokėtus mokesčius atskirai. Kiek jums priklauso permokėtų mokesčių galite susižinoti pasinaudoję mūsų mokesčių skaičiuokle. Tereikia tik susirinkti visas P45/60 formas už praeitus finansinius metus ir pasiskaičiuoti, kiek mokesčių buvo sumokėta ir kiek pajamų gauta. Skaičiuoklė parodys, kokią apytikslę sumą galite susigrąžinti.

Mokesčių grąžinimas UK vykdomas per mokesčių grąžinimo konsultantus (Tax Refund) bei buhalterines paslaugas teikiančias įmones, tokias kaip EB Financial Services Ltd. Lietuviams, aišku, patogiau dirbti su lietuvišką personalą turinčiais finansininkais dėl kalbos barjero, taip pat dėl laiko stokos. Aišku, galima užsiimti mokesčių grąžinimo procedūra ir patiems, bet tai užims daug laiko, o kartais ir pastangų. EB Financial services Ltd tautiečiams padės visais finansiniais klausimais - nuo įmonės steigimo ir buhalterinės apskaitos iki mokesčių susigrąžinimo ar vaiko pašalpos gavimo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...