gruodžio 21, 2011

Mokesčių kodai UK - kaip juos suprasti

Gavę P45 (kai išeinate iš darbo) arba P60 formą (pasibaigus finansiniams metams) pastebėsite, kad yra nurodytas tam tikras mokesčių kodas. Dažnai kyla klausimų, ką reiškia tie mokesčių kodai. Pabandysime paaiškinti, kaip įmanoma paprasčiau. Mokesčių kodas susideda iš skaičių ir raidžių. Pavyzdžiui 747L arba K321. Skaičiukai rodo jūsų neapmokestinamų mokesčių sumą, o raidė - koks yra jūsų mokesčių mokėtojo statusas ir kaip turėtų būti skaičiuojami jūsų mokesčiai. Neapmokestinamas minimumas paprastai turi būti dauginamas iš 10. Tai reiškia, kad jums nereikia mokėti jokių mokesčių, jei uždirbate 747x10=7470 (tiksliau £7475) svarų per metus.



Daugiausiai sumaišties kelia raidės, kurias norėtume paaiškinti.

Raidė Paaiškinimas
L L raide yra naudojama, kai asmuo turi teisę į bazinę asmeninę mokesčių nuolaidą – metinė suma nuo kurios mokesčiai nėra atskaičiuojami (2010/11 ši suma yra £7475).
P Raide P žymimas mokesčių kodas taikomas žmonėms nuo 65 iki 74 metų - pensinio amžiaus žmonėms. Paprastai taip yra žymimos pensijos (P nuo Pension)
Y Raide Y žymimas mokesčių kodas taikomas žmonėms nuo 75 metų ir vyresniems. Tokio amžiaus žmonėms neapmokčstinamas minimumas yra 10 900 svarų.
T Raide T žymimas mokesčių kodas tiems atvejams, kai mokesčių inspekcija turi nuspręsti dėl mokesčių minimumo taikymo. Reikėtų paminėti 0T kodą, kuris reiškia, kad jūsų bazine asmenine mokesčių nuolaida buvo išnaudota arba sumažinta iki nulio, ir jūsų pajamos yra apmokestinamos taikant atitinkamas mokesčių tarifus.
K Raide K žymimas mokesčių kodas tiems atvejams, kai žmogaus oficialios pajamos yra mažesnės, nei išlaidos. Šiuo atveju skaičius šalia raidės rodo, kiek pajamų teks gauti, kad visi reikiami mokesčiai būtų primokėti valstybei papildomai. Šios rūšies kodai priskiriami žmonėms, gaunantiems pašalpas arba turintiems nesusimokėtų mokesčių iš praėjusių metų.

Kai kuriais atvejais mokesčių kodai turi ne vieną, o dvi raides. Dažniausiai tai nutinka tada, kai turite daugiau nei vieną pajamų šaltinį, pavyzdžiui dirbate ir gaunate pensiją.

Raidė  Paaiškinimas
BR       Raidėmis BR žymimi visi, kurie turi antąjį darbą ir moka bazinio dydžio mokesčius (20%) Tai dažniausiai pasitaiko dirbant du darbus, dirbant darbą ir gaunant pensiją, įsidarbinus į naują darbą, kur pritaikomas bazinis L statuso mokestis tuo pat metu dirbant kitą darbą ir nepateikus laiku P46 formos (pildoma pirmą kartą darbinantis).
D0 D0 (D nulis) žymimi mokesčiai turint 2 darbus ir mokant padidintus 40% mokesčius. Tokie mokesčiai mokami, kai per metus uždirbama daugiau nei 100 000 svarų iš darbinių santykių arba pensijų.
D1 D1 žymimi mokesčiai turint 2 darbus ir mokant padidintus 50% mokesčius. Tokie mokesčiai mokami, kai per metus uždirbama daugiau nei 150 000 svarų iš darbinių santykių arba pensijų.
NT NT (No Tax) žymimas mokesčių kodas reiškia, kad jokie mokesčiai iš jūsų pajamų nėra išskaičiuojami ir valstybei nieko mokėti nereikia - jūs esate atleistas nuo mokesčių iš darbinių santykių.

Reikia atsiminti, kad kartais teks pabendrauti su mokesčių inspekcija arba darbdaviu, nes tam tikrais gyvenimo atvejais keičiasi jūsų mokesčiai. Darbdaviui turėsite pranešti, jei susiradote papildomą darbą. Jei laiku nepranešite, galite tiesiog mokėti per daug arba per mažai mokesčių. Mokėdami per daug mokesčių, kasmet juos galėsite susigrąžinti, bet per mažai sumokėjus galite sulaukti nemalonaus siurprizo atėjus paraginimui susimokėti skolingus mokesčius. Dėl to geriau tokios informacijos neslėpti ir pranešti darbdaviui, kuris perduos šią informaciją HMRC, kuri ir pakeis mokesčių kodą.


Kodai - sudėtinga procedūra, tad jei turite kokių klausimų, susisiekite ir padėsime, kuo galėsime.

19 komentarų:

  1. Jai mano kodas 810L tai taip gaunasi ,kad neturėjau nieko mokėti išskyrus insurance iki mano alga pasiekė 8100? Dabar automatiškai kyla klausimas, jai mokesčius mokėjau nuo pat pirmos dienos, kaip ir kur juos susigržinti? ar per agentūrą Lietuvoje ar geriau kreiptis kažkur čia Anglijoje, kol dar neišvykau atgal ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. ka reiskia taxu kodas w10t man pakeite agentura ar i gera ar i bloga?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bendrai tai reiskia, kad jums yra atskaiciuojami 20% nuo visu uzdirbtu pinigu, nepaisant neapmokestinamo minimumo £10,600. Galima priezastis - nepadavete P45 formos savo naujam darbdaviui.

      Panaikinti
  3. man ua 325.00 su tokiu taksu kodu nuskaito 65.00 ar taip gali daryti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, darbdavys skaiciuoja gerai. 20% mokesciu ant £325 yra £65.00. Jums reikia jam duoti P45 forma is buvusio darbdavio.

      Panaikinti
  4. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, dirbu uz minimuma, mano tax kodas buvo 1060L, uzpildziau dokumentus del marriage allowance ir tax kodas pasikeite i 954N. Gavau alga uz 5 savaites £1179,55 mokesciu sumokejau £137.51 ar cia normalu? Gal geriau gryzti prie seno tax kodo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Klausimas kokiu tikslu jus pildete dokumentus del Marriage Allowance? Dabar jusu zmona ar vyras tures £1060 didesni neapmokestinama minimuma, tai jai/jam atitinkamai padidejo tax code.

      Panaikinti
    2. Butent del to kad maziau nuskaiciuotu mokesciu, bet mano zmona nedirba tai turbut be reikalo koda keiciau...

      Panaikinti
    3. Mano tax kodas yra 1060 W1. Tai ka tas W1 reiskia ?

      Panaikinti
    4. Mano tax kodas yra 1060 W1. Tai ka tas W1 reiskia ?

      Panaikinti
  6. Kam tas grupes sukure jeigu veliau net neatraso

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kam tas grupes sukure jeigu veliau net neatraso

    AtsakytiPanaikinti
  8. As pirma karta atvaziavau y Anglia ir mano taxsu kodas yra 1185LW1 ar jis gali toks buti?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki,kuris taxų kodas geresnis 1000L ar 1100 L

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...