spalio 27, 2011

UK mokesčių grąžinimas tik legaliai dirbantiems lietuviams

Nelegalus darbas - problema Nr.1 Jungtinės Karalystės darbo rinkoje. Visai neseniai išaiškintas vergovės atvejis parodė, kad lietuviai gali papulti į nepavydėtiną situaciją ir tapti išnaudojimo objektu. UK nesąžiningi darbdaviai arba įmonės, kurioms vadovauja nusikalstamo pasaulio veikėjai dažnai išnaudoja nelegalius darbuotojus, tad reiktų būti atsargiems darbinantis. Jungtinėje Karalystėje galioja griežtos įdarbinimo taisyklės, kurias laužantis darbdavys gali būti baudžiamas didžiulėmis baudomis, arba net patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Darbdavys privalo oficialiai įdarbinti darbuotoją dėl kelių priežasčių. Pagrindinė jų - sumokami mokesčiai valstybei, taip pat sumokami pajamų mokesčiai darbuotojų vardu. Jei visi mokesčiai mokami tvarkingai, kartais jie yra permokami. Tada gali būti atliekamas toks veiksmas, kaip UK mokesciu grazinimas.

Jei darbuotojas dirba NELEGALIAI, UK mokesciu grazinimas negali būti atliekamas, nes darbuotojas paprasčiausiai negauna jokių algalapių, o išeidamas iš darbo ir pagrindinių P60 ir 45 formų, kuriose ir nurodomas sumokėto atlyginimo, bei sumokėtų mokesčių valstybei kiekis. Susumavus visus sumokėtus mokesčius ir nustačius esant permoką, atliekamas UK mokesciu grazinimas. Kaip žinoti, kiek mokesčių buvo sumokėta, jei darbuotojas dirba nelegaliai ir, atrodo, jokių mokesčių nemoka? Deja, čia išeities jokios nėra ir bet kuris mokesčių susigrąžinimo konsultantas niekuo negalės padėti.

UK mokesciu grazinimas yra gana nesudėtingas procesas, jei tai daroma pasitelkiant į pagalbą tokius profesionalus, kaip EB Financial Services Ltd, tačiau viską darant pačiam, galima susidurti su tiek daug problemų, kad mokesčių grąžinimas atrodys tikras košmaras, kuris tų šimto svarų tikrai nevertas. Norint pradėti mokesčių susigrąžinimo procedūrą reikia asmens dokumento kopijos, National Insurance numerio ir iš darbdavio gautų algalapių bei P60 ir P45 formos. Dirbant nelegaliai šių dokumentų (išskyrus asmens dokumentą) negausite, net jei paprašysite.

Darbdavys turi pateikti dokumentus apie jūsų algą ir mokesčius. Jei darbdavys to nepadaro, galite jam pagrasinti, kad pranešite atitinkamoms institucijos, ginančioms darbuotojų teises. Jei darbdavys duoda reikalingas formas po kurio laiko, būkite atidūs ir pasiskaičiuokite, ar tikrai jūs gavote tiek pinigų, kiek nurodyta formose. Galite pasinaudoti UK mokesciu skaičiuokle, kurioje įvedę sumą ir sumokėtus procentus pamatysite, kiek mokesčių galite gauti. Kartais gali taip nutikti, kad mokesčių nebuvo sumokėta pakankamai, tada pasižiūrėkite, kiek jums reikės primokėti. Primokėjimas reiškia, kad ne Didžiosios Britanijos valdžia jums skolinga, bet jūs skolingas jiems mokesčių.

UK mokesciu grazinimas atliekamas kiekvienais metais praėjus iki 5 metų nuo paskutinio darbo. Mokesčiai skaičiuojami už mokestinius metus, kurie tęsiasi nuo balandžio 6 d. iki kitų metų balandžio 5 dienos. UK mokesciu grazinimas per konsultantus užtrunka apie pusantro mėnesio, pinigai pervedami į nurodyta sąskaitą. Visus dokumentus galima pateikti ir neatvykstant į biurą, nes EB Financial Services turi puikią paslaugą - mokesčių grąžinimas paštu.

Jei kyla klausimų, kaip vykdomas UK mokesciu grazinimas, mokesčių apskaita, ar net ką daryti, jei darbdavys atsisako išduoti reikalingas P45 ir P60 formas, susisiekite su mūsų konsultantais - padėsime, kuo galėsime.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...